Внутрішній аудитор / спеціаліст систем управління безпечністю харчових продуктів (FSSC 22000)

Курс TÜV Thüringen Ukraine

Завдання курсу :

Надати учасникам курсу теоретичні знання та можливість розвинути практичні навички, необхідні для підготовки та ефективного проведення внутрішніх аудитів систем менеджменту безпеки харчових продуктів (СМБПП) на відповідність вимогам актуальної версії схеми сертифікації FSSC 22000.

Цільова аудиторія:

  • персонал організацій, задіяний у розробці, впровадженні та функціонуванні СМБПП, включаючи керівників вищої та середньої ланки;
  • Фахівці, в обов'язки яких входить планування та проведення внутрішніх аудитів СМБПП, аудитів постачальників;
  • Співробітники, залучені до процесів, які підлягають перевірці з боку органів сертифікації в рамках сертифікаційних та спостережних аудитів.

Вимоги до учасників:

Знайомство з вимогами схеми сертифікації FSSC 22000 та базовими складовими системи управління безпекою харчових продуктів на підприємстві.

Короткий зміст:

Модуль 1 – Стандартизація вимог до СМБПП підприємств на базі вимог ISO 22000, принципів HACCP та Codex Alimentarius. Основні вимоги до актуальної версії стандарту ISO 22000. Вимоги серії технічних специфікацій TS 22002 для розробки базових програм-передумов:

  • Міжнародно схвалені стандарти Codex Alimentarius. Зв'язок із українським законодавством;
  • HACCP. Керівництво європейської комісії про впровадження систем управління безпекою харчових продуктів, що охоплюють програми попередніх умов (ППУ) та процедури, засновані на принципах HACCP;
  • Основні вимоги до актуальної версії стандарту ISO 22000:
    • основні поняття;
    • структура високого рівня;
    • контекст організації та зацікавлені особи;
    • підхід до ризиків, можливостей та цілей;
    • компетентність, комунікації;
    • планування та реалізація безпечної продукції, у тому числі, ППУ та HACCP, валідація, моніторинг та верифікація;
  • Розгляд вимог серії технічних специфікацій ISO 22002 щодо розробки базових програм-передумов.

Модуль 2 – Проведення внутрішніх аудитів СМБПП:

  • Процес аудиту СМБПП згідно з ISO 19011;
  • Види аудитів (аудит системи менеджменту, аудит постачальника, аудит процесу, аудит продукту);
  • Поняття внутрішнього аудиту;
  • Формування програми та плану аудиту;
  • Комунікація та ведення інтерв'ю;
  • Компетентність та оцінка внутрішніх аудиторів;
  • Аудит;
  • Аналіз виявлених невідповідностей.

Модуль 3 – Принципи, практичні кроки впровадження та сертифікація системи менеджменту безпеки харчової продукції згідно з актуальною версією схеми сертифікації FSSC 22000:

  • Огляд основних вимог актуальної версії схеми сертифікації FSSC 22000:
    • схема FSSC 22000 для цілей сертифікації;
    • область застосування FSSC 22000;
    • область застосування сертифікатів;
    • класифікація невідповідностей;
    • спостережні аудити без попередження;
    • аудити з FSSC 22000, проведені Фондом FSSC 22000.
  • Розгляд Додаткових вимог до актуальної версії схеми сертифікації FSSC 22000;
  • Детальний розгляд Додаткових вимог:
    • харчове шахрайство;
    • захист харчової продукції.

Практична частина:

Курс включає практичні завдання для опрацювання пройденого матеріалу за основними етапами внутрішнього аудиту. При цьому враховується досвід та рівень підготовки групи. Особлива увага приділяється вирішенню спірних питань та типових завдань, з якими можуть виникнути труднощі у реальних робочих умовах.

Матеріали:

Комплект роздавальних матеріалів за тематикою курсу в друкованому та/або електронному форматі.

Тестування:

Оцінка знань здійснюється шляхом підсумкового тестування, яке проводиться за Модулями 1, 2 у 3-й день та за Модулем 3 у 4-й день курсу.

Тривалість курсу: 4 дні.

Протягом дня передбачено дві кава-паузи та перерву на обід.

Сертифікат:

Учасники, які результативно пройшли тестування, отримують сертифікат встановленого зразка, що підтверджує відповідність кваліфікаційним вимогам з тематики курсу. Сертифікат діє поки що дійсна відповідна версія стандарту. Крім того, всім слухачам курсу видається сертифікат щодо участі. Сертифікати надаються в електронному та друкованому форматі.

Додаткова інформація:

Курс може бути проведено в закритому (корпоративному) форматі з виїздом викладача на підприємство. При цьому група учасників не може перевищувати 20 осіб.

Вартість участі та найближчі дати проведення курсу можна переглянути в розкладі курсів, який періодично оновлюється на нашому сайті.


Зразки сертифікатів:

Сертифікат про участь встановленого зразка курсу спеціаліст / внутрішній аудитор
Сертифікат, що підтверджує відповідність кваліфікаційним вимогам з тематики курсу, спеціаліст / внутрішній аудитор

Сертифікат про участь курсу спеціаліст / внутрішній аудитор та сертифікат, що підтверджує відповідність кваліфікаційним вимогам з тематики курсу спеціаліст / внутрішній аудитор.